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Best of June 2016 

 

Following are a dozen questions answered by the engineering staff as part of the NFSA's Expert 

of the Day (EOD) member assistance program being brought forward as the "Best of June 

2016."  If you have a question for the NFSA EOD (and you are an NFSA member), send your 

question to eod@nfsa.org and the EOD will get back to you. 

   

It should be noted that the following are the opinions of the NFSA Engineering Department staff, 

generated as members of the relevant NFPA technical committees and through our general 

experience in writing and interpreting codes and standards.  They have not been processed as 

formal interpretations in accordance with the NFPA Regulations Governing Committee Projects 

and should therefore not be considered, nor relied upon, as the official positions of the NFPA or 

its Committees.  Unless otherwise noted the most recent published edition of the standard 

referenced was used. 

 

Question 1 – Standpipe System in High-Rise Application 

There is a manufacturing facility where the highest occupiable floor is approximately 155 feet 

above the lowest level of fire department vehicle access.  The automatic water supply is capable 

of supplying the most demanding sprinkler system.  However, the water supply is not capable of 

supplying the standpipe demand.  The standpipe demand is approximately 190 to 200 psi at the 

lowest/fire department access level. The governing codes and standards are IBC/IFC (2015) and 

NFPA 14 (2013).  Is it permissible for a combined system to be automatic with respect to the 

sprinkler system but manual with regard to the Class I wet standpipe system? 

 

Answer: No, this is not permissible in the case of a high-rise building. That configuration is 

permissible, however, in a building not classified as a high-rise as per NFPA 14 Section 

5.4.1.1 but prohibited in high-rise by Sections 5.4.1.2 and 5.4.1.2.1.  It appears the scenario at 

hand is a high-rise building, which would require the standpipe system to automatic. 

 

Question 2 – Sprinkler Pipe Supporting Sprinkler Pipe 

In a compartment, sprinklers are being installed at multiple levels. Is it acceptable to support 

sprinkler pipe from another sprinkler pipe? 
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Answer:  Yes, sprinkler piping can be hung from other sprinkler system piping. Annex section 

A.9.1.1.8.1 of NFPA 13 (2016) states "...NFPA 13 provides the option to support sprinkler 

piping from other sprinkler piping where the requirements of 9.1.1.2 are met." Section 9.1.1.2 

contains the performance requirements for a hanger. Therefore it must be verified that the 

structure and the hangers can support the weight of both piping runs. If traditional ring hangers, a 

common option, do not meet the necessary loads for the scenario, then "heavy duty rings" might 

be an option as they  are produced by a couple of the manufacturers so that the ring size fits 

appropriately on a smaller diameter pipe but can suspend heavier loads.  

 

Question 3 – Fire Department Connection on Systems with a Fire Pump 

Is it acceptable to connect the fire department connection (FDC) to the suction side of a fire 

pump? 

 

Answer:  No, Section 8.17.2.4.8 of NFPA 13 (2016) states, "Fire department connections shall 

not be connected on the suction side of fire pumps." The concern is that 150 psi is a reasonable 

pressure to assume the fire department will supply through the FDC and if that pressure is on the 

suction side of the fire pump then the components downstream would have to be capable of 

withstanding the cumulative pressure of that provided through the FDC and what the pump 

produces (net pressure). In most cases this would be more than the 175 psi for which most 

components in a sprinkler system are rated. While there are components rated for higher 

pressures, it would mean added cost at the least.  It could also mean damage to the system if the 

components are exposed to these higher pressures and not rated for them. Therefore, the standard 

requires that the FDC be tied in on the system side (discharge side) of the fire pump to guard 

against overpressurization.  

 

Question 4 – Sway Bracing Attached to Bottom Chord 

It is only indicated that the structure has to be adequate to support the seismic loads of the 

sprinkler system based on the points of attachment.  Does NFPA 13 permit a sway brace to be 

fastened to the bottom chord of a bar joist? 

 

Answer:  Yes, NFPA 13 does not prohibit a sway brace from being connected to the bottom 

chord of a bar joist. When a sway brace is connected to a structural component, in this case the 

bottom chord of a bar joist, it must be capable of resisting the anticipated seismic loads as stated 

in NFPA 13 (2016) in section 9.3.5.1.2: 

 

9.3.5.1.2 The structural components to which bracing is attached shall be determined to 

be capable of resisting the added applied seismic loads. 

 

In general the entire bar joist including the bottom chord is considered a structural component. 

The structural engineer and the bar joist manufacturer may be consulted to determine if the 

specific bar joist is capable of resisting the seismic loads when a brace is connected to the bottom 



chord.  There are instances when the structure dictates that the system needs to be attached to the 

top chord. 

 

Question 5 – CPVC in Trash Chutes 

Is it permissible to utilize CPVC piping within a trash chute in a residential building designed in 

accordance with NFPA 13 or NFPA 13R? 

 

Answer:  The use of nonmetallic pipe is limited by its listing, and at the present time we are not 

aware of a listing that would allow such use.  To begin with, a trash chute could not be 

considered as light hazard, defined as an occupancy or portion of an occupancy where the 

quantity and/or combustibility of contents would be low and fires with relatively low rates of 

heat release would be expected. And while CPVC has obtained some allowances for use in 

ordinary hazard areas, such as Section 6.3.10.2 of the 2016 edition of NFPA 13, this allowance is 

for “ordinary hazard rooms”, for which a trash chute seemingly would not qualify.  

 

If the manufacturer of the CPVC piping can provide evidence of a listing that would allow such 

use, then it could be accomplished in accordance with the applicable NFPA standards. 

 

Question 6 – Sidewall Sprinkler Installed on a Soffit 

There is a room that is protected with extended coverage sidewall sprinklers.  It is indicated that 

the sidewall sprinkler is proposed to be installed on a soffit such that it is 8 inches from the wall 

of the room. According to NFPA 13, can the sidewall sprinkler be installed on this soffit without 

additional sprinkler required below it? 

 

Answer:  Yes.  The guidelines for installing extended coverage sidewall sprinklers are found in 

Section 8.9 of NFPA 13 (2016).  Section 8.9.4.1.3.1 states, "Where soffits used for the 

installation of sidewall sprinklers are less than or equal to 8 in. (200 mm) in width or projection 

from the wall, additional sprinklers shall not be required below the soffit."  Therefore the 

sidewall sprinkler could be installed on a soffit up to 8 inches from the wall.  It should also be 

noted that the coverage area of the sprinkler would be from the actual wall to its throw distance 

times the width it is covering.   

 

Question 7 – Sprinkler Piping in Electrical Room 

Can sprinkler pipe pass through an electrical room? 

 

Answer:  Yes. Piping for a sprinkler system can go through an electrical room. NFPA 70, 2014 

Edition, Section 110.26(E)(1)(a) defines a dedicated electrical space as the space equal to the 

width and the depth of the equipment extending from the floor to a height of 6 feet above the 

equipment or the structural ceiling, whichever is lower. This section further states that no foreign 

systems shall be allowed in this zone. As long as the piping does not run through the dedicated 

electrical space it can go in and out of the electric room without issue. Section 110.26(E)(1)(b) 



further goes on to say that foreign systems can be in the area above the dedicated electrical space 

so long as the electrical equipment is properly protected against leaks or breaks in the foreign 

system. 

 

 

Question 8 – Suction Piping Diameter for Fire Pumps 

A fire pump, rated for 1000 gpm, would require 8-inch diameter suction piping per section 4.26 

of NFPA 20 (2013). It has been noted that the existing piping from the water supply is 6-inch 

diameter.  What portion of the suction piping is required to be 8-inch diameter as specified in 

section 4.26? 

 

Answer:  It is required to provide suction piping to the size specified in section 4.26 for 10 times 

the pipe diameter upstream of the pump suction flange. This requirement is found in section 

4.14.3.3. Therefore, if the pump suction piping is required to be 8 inches, then it is required to be 

8 inches for 80 inches upstream from the pump suction flange. 

 

Question 9 – ESFR Sprinklers and Sprinklers below Obstructions 

In an ordinary hazard area is using ESFR sprinklers at the ceiling.  Would ESFR sprinklers be 

required under ducts and small equipment platforms (For example a 6 ft x6 ft equipment 

platform) or could quick response sprinklers be used? 

 

Answer:  Section 8.5.5.3.3 in NFPA 13 clearly states that “Sprinklers installed under 

obstructions shall be of the same type (spray, CMSA, ESFR, residential) as installed at the 

ceiling except as permitted by 8.5.5.3.3.1.”  Section 8.5.5.3.3.1 allows the use of quick response 

sprinklers under overhead doors only.  This means ESFR sprinklers are needed below the 

obstructions per the letter of the standard. 

 

This occupancy in question is ordinary hazard. Since ESFR sprinklers are permitted to protect 

ordinary hazard occupancies in accordance with Section 8.4.6.6 if designed to meet any criteria 

in Chapter 12 through 20, and since the thermal response characteristics of ESFR sprinklers 

basically satisfy the requirement of 8.3.3.2 that where quick-response sprinklers are installed, all 

sprinklers within the compartment be of the quick response type, one could make the argument 

that it should be allowed, but this would have to be approved by the authority having jurisdiction 

(AHJ). However, it should also be recognized that the use of the quick response sprinklers, if 

approved by the AHJ for under ducts and other obstructions, would limit the ability to return to a 

higher hazard protection scheme should the occupancy change in the future.   

 

Question 10 – Noncombustible, Limited-Combustible, and Combustible Materials 

Please explain the difference between noncombustible, limited-combustible and combustible 

materials. 



 

Answer:  NFPA 13 (2016 and similarly in past editions) defines noncombustible materials in 

section 3.3.17and limited-combustible materials in section 3.3.16.  

 

3.3.17 Noncombustible Material. A material that, in the form in which it is used and under the 

conditions anticipated, will not ignite, burn, support combustion, or release flammable vapors, 

when subjected to fire or heat; materials that are reported as passing ASTM E136, Standard Test 

Method for Behavior of Materials in a Vertical Tube Furnace at 750°C, shall be considered 

noncombustible materials. 

 

3.3.16* Limited-Combustible (Material). Refers to a building construction material not 

complying with the definition of noncombustible material that, in the form in which it is used, has 

a potential heat value not exceeding 3500 Btu/lb (8100 kJ/kg), where tested in accordance with 

NFPA 259, and includes either of the following: (1) materials having a structural base of 

noncombustible material, with a surfacing not exceeding a thickness of 1⁄8 in. (3.2 mm) that has a 

flame spread index not greater than 50; or (2) materials, in the form and thickness used, having 

neither a flame spread index greater than 25 nor evidence of continued progressive combustion, 

and of such composition that surfaces that would be exposed by cutting through the material on 

any plane would have neither a flame spread index greater than 25 nor evidence of continued 

progressive combustion, when tested in accordance with ASTM E84, Standard Test Method of 

Surface Burning Characteristics of Building Materials, or ANSI/UL 723, Standard Test Method of 

Surface Burning Characteristics of Building Materials. 

 

Therefore, materials would have to meet these definitions to be considered limited- or non-

combustible. The definitions are tied to the heat given off of the products as well as the ability of 

fire to spread over/through the materials.  There is no definition for combustible, so anything not 

meeting either of these definitions would be considered combustible. There is an exhaustive list 

to what is combustible or non-combustible, however gypsum board is what we typically think of 

in regards to limited-combustible. 

 

Question 11 – K-5.6 In-Rack Sprinklers 

An in-rack sprinkler system is being installed.  It has been indicated that Chapter 16 of NFPA 13, 

2007 Edition is being applied for this in-rack sprinkler system.  Specifically, you have asked if 

standard spray sprinklers that are standard response with a K-factor of 5.6 are acceptable for use 

in the racks. 

 

Answer:  Yes.  Section 8.13.2.1 in NFPA 13, 2007 Edition, states, "Sprinklers in racks shall be 

ordinary-temperature standard-response or quick-response classification with a nominal K-factor 

of K-5.6 or 8.0, pendent or upright."  The type of sprinkler mentioned is the type being used.  In 

addition, the in-rack sprinklers are permitted to be ordinary temperature according to Section 

8.13.2.1. 

 



In more recent editions of NFPA 13, the same concept is still found in Section 8.13.2.1.  Yet, the 

K-11.2 sprinkler has been included in the list as an option. 

 

Question 12 – Three (3) Times Rule and Columns 

The "Three (3) Times Rule" in NFPA 13, which spaces sprinklers near obstructions such that 

water can reach two sides of the obstruction, is one of the obstruction guidelines.  Extended 

coverage sprinklers are being used in this scenario.  Does a 3-foot wide column still only require 

36 inches between the column and the sprinkler? 

 

Answer:  Per the letter of the standard, the answer is "yes."  However, this is only because you 

have cited an older edition of NFPA 13.  The Committee has recognized that a cap on the 

distance between a large obstruction and a sprinkler may not be the best protection scheme for 

large vertical obstructions, such as columns.  Testing was done to further evaluate how much 

space did not receive direct water application and its impact.  Below is the new language from 

the 2016 Edition: 

 

8.8.5.2.1.3* Unless the requirements of 8.8.5.2.1.4 through 8.8.5.2.1.8 are met, 

sprinklers shall be positioned away from obstructions a minimum distance of four 

times the maximum dimension of the obstruction (e.g., truss webs and chords, 

pipe, columns, and fixtures) in accordance with Figure 8.8.5.2.1.3(a) and Figure 

8.8.5.2.1.3(b). 

(A) The maximum clear distance required to obstructions in the horizontal 

orientation (e.g., light fixtures and truss chords) shall be 36 in. (900 mm). 

(B) The maximum clear distance shall not be applied to obstructions in the 

vertical orientation (e.g., columns). 

 

When obstructions are large and earlier editions of NFPA 13 are utilized, it should be recognized 

that the Committee has done research and modified this requirement. 

 

 


